Contacteer ons

Heeft u dringend hulp nodig?
Wilt u advies of informatie?
Bel gerust 24/7  0474/588756

Normeringen

Brand

Naar bescherming tegen brand heeft u 2 soorten kluizen naargelang het soort van eigendommen die u wilt beschermen.

 • Brandgeteste kluizen voor papier (geld, akten, waardepapieren, ...)
  Vereist een binnentemperatuur in de kluis van maximum 175 °C, anders ontstaat verkleuring.
  60 minuten getest: S60P
  120 minuten getest: S120P
 • Brandgeteste datasafes voor datamateriaal (CD-roms, tapes, microfilms, ...)
  Hier zijn grotere vereisten nodig, want vanaf circa 50 °C geraken deze al beschadigd.
  Bovendien beschermen deze datasafes ook tegen vocht, stof en roetdeeltjes.
  60 minuten getest: S60DIS
  120 minuten getest: S120DIS

Bij een gebouw met veel beton, kan de brandgeteste kluis van 60 minuten volstaan. Maar bij een gebouw met veel brandbaar materiaal in de omgeving moet de voorkeur worden gegeven aan 120 minuten.

Er zijn meerdere laboratoria die deze testen uitvoeren, maar de Europese standaard EN 1047-1 zal binnenkort een algemene regel worden.

Vooraleer een kluis een certificaat krijgt naar brandwerendheid (herkenbaar aan het label aan de binnenzijde van de deur) moet deze zeer zware proeven doorstaan. Eerst wordt de safe geplaatst in een oven van 1090 °C gedurende 1 of 2 uur. Hierna volgt een valtest: vanaf een hoogte van ongeveer 9 m laat men de kluis vallen op grind. Deze valtest garandeert dat de kluis ook bij het laten vallen van een verdieping gesloten blijft. Na deze valtest gaat de kluis terug in de oven. Gedurende de hele test mag de temperatuur niet hoger zijn dan de vereiste temperaturen.

Er zijn ook combinaties mogelijk van brandwerende kluizen naar papier toe met een vak voor bescherming van datamateriaal.

De lichtste brandwering voor papier is volgens DIN 4102. Hier wordt een dubbelwandige kast opgevuld met brandwerend isolatiemateriaal. Ervaring leert dat deze kasten ongeveer een halfuur brandwerend zijn. S30P

Inbraak

Naargelang de waarde van de zaken die u wilt beveiligen, kan u kiezen uit kluizen met verschillende klassen van inbraakwerendheid. Die wordt uitgedrukt in indicatie waardeberging. Deze indicatie geeft aan tot welke waarde contant geld door de verzekering gedekt wordt. Standaard wordt er van uitgegaan dat deze kluis zich bevindt in een onbewoond en onbeveiligd pand. Het is dus nuttig om langs te gaan bij uw verzekeringsmaatschappij, want de omgevingsfactoren kunnen een belangrijke rol spelen. Een elektronisch alarm kan die waarde bijvoorbeeld aanzienlijk verhogen.

De waardeberging is in verschillende klassen onderverdeeld. Deze klassen zijn op basis van bepaalde kenmerken, zoals bijvoorbeeld:

 • deurdikte
 • wanddikte
 • vergrendelingsysteem
 • wandvulling
 • aantal lagen
 • ...

Voor de lichtere privé-kluizen werden bepaalde bouwvoorschriften opgelegd waaraan de kluis moet voldoen, zonder opgelegde test. Deze kluizen moeten wel goed verankerd zijn aan vloer of muur.

Safe 1     € 1.000
Safe 2 veiligheidsgraad A S1 € 2.500
Safe 3 veiligheidsgraad B S2 € 5.000
Safe 4     € 7.000

Wilt u echter uw eigendommen nog beter tegen inbraak beveiligen, kan u kiezen voor geteste inbraakwerende kluizen. Deze kluizen worden getest door ervaren specialisten met verschillende gereedschappen (schroevendraaier, koevoet, slijpschijf, snijbrander, ...). Hierbij maakt men een opening in de kluis of zorgt men voor een volledige deuropening. De verkregen resultaten worden omgezet in weerstandseenheden (Ru waarde of Resistance unit).

Voorbeeld: kluis met 30/50 Ru

 • 30: Deze kluis moet 30 weerstandseenheden stand houden voor een gedeeltelijke opening
 • 50: Deze kluis moet 50 weerstandseenheden stand houden voor een volledige opening van de deur

Er zijn verschillende testinstituten die deze veiligheidsnormen afgeven. Al onze geteste kluizen voldoen aan de nieuwste officiële Europese norm EN 1143-1 en zijn getest in het erkend testinstituut VdS (Verband der Schadenversicherer) in Köln. Deze norm biedt dan ook garantie op een duidelijk gedefinieerde inbraakweerstand en is aan een regelmatige controle onderhevig. Pas als aan alle criteria voldaan is, worden de kluizen voorzien van een certificaat. Door de fabrikant mag dan een label langs de binnenzijde van de deur worden aangebracht. Hier kan u de veiligheidsklassen, het gewicht, het bouwjaar en het serienummer nagaan.

Euro klasse 0

€  12.500  30/30 Ru
Euro klasse I €  25.000  30/50 Ru
Euro klasse II €  40.000  50/80 Ru

Euro klasse III

€  75.000  80/120 Ru
Euroklasse IV € 110.000 120/180 Ru
Euroklasse V € 225.000 180/270 Ru
Kluis Brandkasten advies Safe kopen Herstellen kluis Fichet De Raat Salto Sistec Inbraakbeveiliging
Kluizen Safe Tweedehands kluizen Herstellen kluizen Fichet Bauche Burg-W├Ąchter Sentry Salvus Raambeveiliging
Brandkast Safes Tweedehands kluis te koop Kluis verhuizen Lips Decayeux Master Lock Juwel Deurbeveiliging
Brandkasten Kluis kopen Kluis openen Brandveiligheid Chubb Lips Dombrecht Eurosafes Hotelsafes Inbraakwerend
Brandkast advies Brandkast kopen Kluizen openen Inbraakveiligheid Nauta Robbrechts Technomax Toegangscontroles Brandwerend